1 |
2020-06-29 14:31:24 |
Beata Wójtowicz |
|
Podgląd
Zamknij
Pole | Przed | Po |
---|
id | puste | 340013 | user_id | puste | 2502629 | resource_id | puste | 3180 | name | puste | Kompetencje kierownika świetlicy | category_id | puste | 54351 | language_id | puste | 1 | short | puste | Kkś | full | puste |
KOMPETENCJE
KIEROWNIKA ŚWIETLICY SZKOLNEJ
I. Uprawnienia
- Podejmuje decyzje w sprawach istotnych dla pracy świetlicy i stołówki szkolnej, które konsultuje z dyrektorem szkoły lub wicedyrektorem ds. organizacyjnych.
- Decyduje o przyjęciu uczniów do świetlicy oraz przyjmuje zapisy na obiady. W przypadku dużej liczby chętnych powołuje komisję, która decyduje w powyższych sprawach. Skład komisji konsultuje z dyrektorem szkoły.
- Może usunąć ucznia ze świetlicy lub stołówki szkolnej, jeżeli systematycznie łamie regulamin, powiadamiając o tym rodziców.
- Występuje w imieniu świetlicy do zakładów i instytucji o specjalne dotacje na potrzeby świetlicy, reprezentuje jej interesy w środowisku pozaszkolnym.
- Realizuje budżet świetlicy zgodnie z jej aktualnymi potrzebami.
- Opracowuje kosztorys posiłków szkolnych i przedstawia do zatwierdzenia dyrektorowi szkoły.
- Czuwa nad aktualizacją regulaminów świetlicy i stołówki, dopasowując je do aktualnych ustaleń.
- Rozlicza personel kuchenny z realizacji przydzielonych obowiązków, ocenia ich pracę.
- Hospituje wychowawców świetlicy, ocenia ich pracę, udziela im wskazówek i rad metodycznych i merytorycznych.
II. Obowiązki
- Organizuje pracę wychowawczo opiekuńczą świetlicy, stołówki szkolnej oraz kuchni - czuwa nad ich prawidłowym funkcjonowaniem, rozlicza pracowników z realizacji przydzielonych obowiązków.
- Opracowuje projekt planu pracy świetlicy szkolnej, będący częścią projektu planu pracy szkoły, dwa razy w roku ocenia jego realizację.
- Opracowuje tygodniowy rozkład zajęć świetlicy, rozlicza wychowawców świetlicy z jego realizacji oraz inwencji twórczej.
- Sporządza harmonogram zajęć świetlicowych w dni wolne od nauki i czuwa nad jego prawidłowym realizowaniem, ocenia ich atrakcyjność.
- Dba o dyscyplinę pracy wychowawców świetlicy i personelu kuchennego, wyciąga konsekwencje w razie jej braku oraz czuwa nad przestrzeganiem wymaganych przepisów bhp i sanitarno - epidemiologicznych przez personel kuchenny.
- Organizuje zastępstwa za nieobecnych pracowników świetlicy i kuchni - rozlicza zastępujących z wypełniania powierzonych im obowiązków.
- Współpracuje na bieżąco z rodzicami uczniów objętych opieką świetlicy i stołujących się, w celu stworzenia lepszych warunków pobytu na świetlicy, stołówce szkolnej i w kuchni.
- Sporządza kosztorys posiłków szkolnych, przedstawia dyrektorowi szkoły projekt wysokości dziennej stawki żywieniowej do zatwierdzenia.
- Sporządza dziesięciodniowy jadłospis (wspólnie z intendentką, kucharką, przedstawicielem rodziców i pielęgniarką szkolną), nanosi na bieżąco konieczne poprawki - ocenia jego realizację i dba o kaloryczność, atrakcyjność oraz minimalizowanie kosztów.
- Zbiera od uczniów lub ich rodziców odpłatność za obiady i przekazuje intendentce szkolnej, kontroluje terminowe rozliczanie ich w księgowości oraz w okresach miesięcznych informuje dyrektora szkoły o ich wykorzystaniu.
- Uczestniczy przy wydawaniu artykułów żywnościowych z magazynu do kuchni i ocenia ich wykorzystanie.
- Podpisuje na bieżąco każdego dnia do godziny 1200 raporty żywieniowe, rozliczając intendentkę i kucharkę z wykorzystania artykułów żywnościowych.
- Organizuje samorząd świetlicy, dba o estetykę i wystrój świetlicy, stołówki i kuchni.
- Opracowuje lub wnosi poprawki do zakresów czynności dla personelu kuchennego - rozlicza go z ich realizacji.
- Sporządza raz w miesiącu wykaz godzin ponadwymiarowych personelu kuchennego oraz proponuje dla nich premie, które zatwierdza dyrektor szkoły.
- Stwarza właściwą atmosferę pracy między pracownikami kuchni, dba o ich harmonijne współdziałanie w celu zwiększenia wydajności pracy, ocenia ich zaangażowanie.
- Dba o prawidłowy przebieg inwentaryzacji rocznej, ocenia jej solidność i wszechstronność. Na bieżąco sporządza protokoły zniszczeń sprzętu świetlicy, stołówki lub kuchni i wypożyczalni naczyń.
- Okresowo (nie rzadziej niż co pół roku) kontroluje sposób prowadzenia przez intendentkę wypożyczalni naczyń - w tym rozlicza z uzupełniania ubytków.
- Wykonuje inne prace zlecone przez dyrektora szkoły.
III. Odpowiedzialność
- Odpowiada przed dyrektorem (a w przypadku jego nieobecności przed wicedyrektorem ds. organizacyjnych) za całokształt działalności wychowawczo-opiekuńczej oraz administracyjno - gospodarczej świetlicy, stołówki i kuchni szkolnej, a w szczególności za:
- bezpieczeństwo uczniów podczas ich pobytu w świetlicy oraz podczas spożywania obiadów na stołówce szkolnej,
- pełną realizację planu pracy świetlicy,
- efektywną i atrakcyjną pracę wychowawców,
- prawidłowe zagospodarowanie czasu wolnego dzieci w soboty oraz podczas ferii zimowych,
- dyscyplinę pracy wychowawców świetlicy i personelu kuchennego,
- realizację tygodniowego planu zajęć i prowadzenie właściwej dokumentacji szkolnej przez wychowawców świetlicy,
- stwarzanie właściwych warunków pracy świetlicy i kuchni oraz stałą troskę o ich polepszenie,
- stan sprzętu kuchennego i pomocy naukowych świetlicy,
- bezpieczne i sprawne wydawanie obiadów,
- zgodność przygotowanych obiadów z jadłospisem lub naniesionymi wcześniej poprawkami,
- właściwe wykorzystanie przez kucharkę wydanych jej artykułów żywnościowych,
- prawidłowe zagospodarowanie nie wykorzystanych drugich dań,
- solidne wypełnianie obowiązków przez podległych pracowników,
- organizowanie zastępstw za nieobecnych pracowników,
- systematyczne i prawidłowe prowadzenie przez intendentkę i kucharkę wymaganej dokumentacji,
- ład i porządek, higienę na każdym stanowisku pracy w kuchni i innych jej pomieszczeniach - przestrzeganie przepisów sanitarno - epidemiologicznych i bhp przez personel kuchni,
- bieżące utrzymanie czystości stołówki podczas obiadów przez personel kuchni,
- systematyczne, codzienne sprawdzanie przygotowania i opisania próbek posiłków przez kucharkę,
- prawidłowe wykorzystanie dziennej stawki żywieniowej oraz kaloryczność i atrakcyjność obiadów.
- Odpowiada materialnie za powierzone jej mienie.
| publishfrom | puste | 2020-06-29 00:00:00 | _active | puste | 1 | slug | puste | kompetencje-kierownika-swietlicy |
|